Verander je voeding, verander je leven!

Verander je voeding, verander je leven!

, door TheLifestyleDocs Admin, 3 min lezen

Je hoort niet anders: overmatig zitten is dodelijk. Voor lichaam, geest en levenslust. Zo leidt overmatig zitten tot een verhoogd risico op overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten en vroegtijdig overlijden. De Wereld Gezondheidsorganisatie noemt teveel zitten niet voor niets één van de grote volksgezondheidsproblemen van de 21ste eeuw.


Maar, hoe zit het dan met rolstoelers? Zij kunnen nooit aan het zitten ontsnappen. Daarbij hebben ze ook nog specifieke gezondheidsrisico’s zoals slechte wondgenezing, pijn -en vermoeidheidsklachten, blaas-nier en darmproblemen en depressie. Ook worden ze nog altijd veel minder oud dan mensen zonder handicap, en lijden ze eerder en heviger onder de gevolgen van ouder worden.

Gezond oud worden met een dwarslaesie is hogere levenskunst. In alle opzichten. Zowel op fysiek, mentaal, emotioneel als spiritueel niveau.

Kortom: vitaal zijn, en gelukkig en gezond ouder worden is voor ons beslist geen vanzelfsprekendheid. Het is hogere levenskunst. In alle opzichten. Zowel op fysiek, mentaal, emotioneel als spiritueel niveau. Toch heeft geen énkele (revalidatie)arts me, in de afgelopen 40 jaar, ooit een antwoord kunnen geven op de vraag: “Hoe blijf ik gezond en slank als vrouw in een rolstoel? En hoe kan ik een beetje gracieus ouder worden?”

Ik eindigde altijd met lege handen, en kreeg zelfs niet de geringste informatie waar ik iets aan had. Dit is dan ook hoe mijn boek en brand The Sitting Chef ontstond, en waarom ik Het Sit Smart Dieet ontwikkelde. Met de juiste voeding valt namelijk zó veel te bereiken, daarvan ben ik zelf het levende bewijs. Ik zit vanaf mijn 11e in een rolstoel (dat is nu bijna 40 jaar) en ben nog altijd super fit, slank en gezond en gebruik helemaal geen medicatie.Dit gun ik andere rolstoelers ook. Het is zo verdrietig om te zien hoe moe, down en gedemotiveerd mensen met een dwarslaesie na relatief korte tijd zijn en hoe slecht ze eruit zien. Het is echt schokkend om te zien hoe over-gemedicaliseerd ze doorgaans zijn. Ook doet het pijn om te merken dat de meesten van ons in de veronderstelling verkeren dat ze geen enkele macht hebben over hun gewicht en onze gezondheid. Want, dat hebben ze wel dégelijk.

Maar … niet met de Schijf van Vijf. Dit is namelijk bedoeld is als algemeen preventiemodel voor gezonde mensen. Hij is niet “ziekte-specifiek”, en dus niet geschikt voor de behandeling van chronische aandoeningen en de unieke behoeften van rolstoelers. Een rolstoelbestaan vraagt écht om een wezenlijk ander voedingspatroon.

Dwarslaesie en voeding

Het Sit Smart Dieet is de eerste voedingsmethode die speciaal is ontwikkeld voor rolstoelers. Het is overwegend onbewerkt en plantaardig voedingsmethode. Dit heeft een zeer gunstig effect op het metabolisme en de bloedvetten heeft, en leidt bewezen tot onder meer dan 2 keer zoveel gewichtsverlies als een traditioneel diabetes-dieet.


Het volgen van de algemene voedingsrichtlijnen leidt bij mensen met een dwarslaesie tot tekorten, zo wijst onderzoek uit.

Leidt een dergelijke manier van eten tot ‘tekorten’, zoals de Nederlandse Vereniging van Diëtisten dan altijd meteen graag beweert? Nee, het is precies andersom: juist het volgen van de algemene voedingsrichtlijnen leidt bij mensen met een dwarslaesie tot tekorten, zo wijst onderzoek uit.

Ook de grootste diëtistenorganisatie ter wereld (de Academy of Nutrition and Dietetics), zegt in een officieel statement in 2016: “Plantaardige diëten zijn gezond en bieden voldoende voedingsstoffen […] Mensen die plantaardig eten hebben een verlaagd risico op bepaalde gezondheidsproblemen zoals hartziekte, diabetes type 2, hoge bloeddruk, bepaalde soorten kanker en obesitas”.

Laten dit nou net precíes de grootste gezondheidsrisico’s van een rolstoelbestaan zijn…Tegen iedereen die doodmoe is van het strijden tegen klachten en kwalen wil ik dan ook zeggen: neem je gezondheid in eigen hand. Neem geen genoegen met elk jaar weer een ziekte, een pil of een spuit erbij. Wees de complicaties van je handicap voor of keer ze om.

De belangrijkste stap op weg naar het verbeteren van je gezondheid is het veranderen van je eetpatroon. De sleutel ligt dus in jouw eigen handen. Of beter gezegd: op je bord!

Ook met je gezondheid aan de slag? Bestel Het Sit Smart Dieet dan snel hier!

Tags

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter


Blog posts

 • Afslankmedicatie & Leefstijlgeneeskunde: een krachtige combinatie

  , door Redactie Afslankmedicatie & Leefstijlgeneeskunde: een krachtige combinatie

  Lees meer 

 • Verander je voeding, verander je leven!

  , door TheLifestyleDocs Admin Verander je voeding, verander je leven!

  Lees meer 

 • Het gedeelde karma van mens en dier

  , door TheLifestyleDocs Admin Het gedeelde karma van mens en dier

  Lees meer 

Footer image

© 2024 TheLifestyleDocs, Copyright 2023 | The Lifestyle Docs BV

 • iDEAL
 • Maestro
 • Mastercard
 • PayPal
 • Visa

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.