29 kilo kwijt zonder extra bewegen

 • , Von TheLifestyleDocs Admin
 • 7 min Lesezeit
29 kilo kwijt zonder extra bewegen

Hoe anders eten mijn leven veranderde

Overgewicht, darmproblemen, pre-diabetes, weinig energie, slecht genezende wonden aan zijn benen en voeten. Levensgenieter, hobby banketbakker en rolstoeler Marc Richter (44) kampte met vele gezondheidscomplicaties en moest hij door alsmaar terugkerende ontstekingen en infecties zelfs zijn linker onderbeen missen. Onder begeleiding van de Lifestyle Docs kwam bij hem de ommekeer.

“Niet alleen mijn lijf, maar mijn hele léven is zoveel lichter geworden.” 
Overgewicht is iets wat tot voorkort als een rode draad door zijn leven liep. Op zich niet zo vreemd. Voor mensen die een rolstoel-gebonden bestaan leiden, is het door het verstoorde metabolisme, gebrek aan doorbloeding en beweging heel erg lastig om op gewicht te blijven. En áls het extra gewicht er eenmaal aan zit is het nog lastiger, zo niet onmogelijk, om het er weer af te krijgen.


 
Zo ook bij Marc Richter. “Ik heb van jongs af aan al vele pogingen ondernomen om van mijn gewicht af te komen. Zelfs de kinderarts stuurde mij als jong jochie al naar de diëtiste. In mijn volwassen leven heb ik ook echt alle diëten van de wereld geprobeerd. Ik viel daar wel mee af. Maar ja, het volhouden vond ik dan weer heel lastig hè? Vooral omdat je er over het algemeen altijd maar weinig van mag eten. Ik ben een Bourgondiër en hou ontzettend van koken en bakken. Dus dat stond me tegen. Ik dacht vaak: het leven moet wel een beetje leuk blijven”.
 

Ommekeer

Begin januari 2019 woog Marc 108 kilo. Zijn benen leken wel opgeblazen ballonnen en ook zijn darmproblemen werden erger. “Ik had doorlopend last van hevige buikpijnen en misselijkheid. Ik besloot me in te schrijven voor een lezing van Annemarie en haar Lifestyle Docs team. Ik had zoiets van: het zou toch fantastisch zijn als die klachten met hun voedingsmethode Het SSD- Plan zullen verdwijnen! Verder dacht ik: ik zie het wel, ik steek er altijd wel íets van op. De presentatie was bijzonder inspirerend en interessant. Eindelijk eens niet alleen goede, maar gerichte voedingsadviezen waar je direct ook echt iets mee kunt in het dagelijkse leven. En SSD bleek, behalve dat je er snel van afvalt, nog veel meer gezondheidsvoordelen te hebben. Het was voor mij een eyeopener dat deze manier van eten ook nog eens een heel gunstig effect heeft op precies alle andere kwalen en ongemakken die ik als rolstoeler met een zittend leven had”.
 
“SSD heeft ook een heel gunstig effect op mijn stoelgang, die is 80% verbeterd”.


Hij begon eerst een beetje met de Franse slag, en gunde zichzelf in het begin nog wel eens een “lekker uitstapje”. Maar na een paar weken schakelde Marc helemaal over op SSD en viel in 4 maanden tijd meteen 8 kilo af. Inmiddels heeft hij het gevoel dat het tij wat zijn gezondheid betreft gekeerd is. “Ik weeg nu 79 kg. Ik ben dus al 29 kilo kwijt sinds ik hier echt serieus mee begon, in augustus 2019. Niet door extra beweging, want dat is immers heel lastig als je in een rolstoel zit, maar puur door verandering van mijn eetpatroon. SSD heeft ook een heel gunstig effect op mijn stoelgang, die is 80% verbeterd, en veel voedingsmiddelen hebben bijvoorbeeld ook een ontstekingsremmende werking en een bevorderende werking op de doorbloeding (zoals blauwe bessen)”.
 
“Ik heb ook niet meer de drang om ander (verkeerd) voedsel te eten”. 

Lichter leven

Ook met zijn voeten en benen gaat het nu veel beter. “Door het gebrek aan gevoel, slechte doorbloeding in mijn benen wilden drukplekken en wonden maar niet genezen, waardoor ze vaak ook erg diep werden. Op een gegeven moment had ik door mijn te strak zittende schoen een drukplek aan mijn voet opgelopen. Door een slechte doorbloeding genas deze niet en veranderde geleidelijk in een gapende, diepe wond. Er kwam wondroos bij. Ik heb hiervoor een hele apotheek aan antibiotica moeten slikken. En door die wondroos had ik doorlopend hoge koortsen, vaak tot wel 40 graden of hoger. Ik was daar dus echt doodziek van. Door de antibiotica voelde ik mij dan soms weleens weer wat beter, maar op laatst werkte zelfs de antibiotica niet meer. De wond wilde door een slechte doorbloeding niet genezen.
 
De situatie heeft wel 2 jaar geduurd, omdat de chirurgen toch steeds weer probeerden om die diepe wond te laten sluiten. Helaas lukt dat op een zeker moment gewoonweg niet meer. Daarbij kwam dat ik er doorlopend ontzettend ziek van was. Dit trok ook een enorme wissel op mijn lichaam. Daarom heb ik op een dag zelf de knoop doorgehakt en tegen de arts gezegd dat hij mijn onderbeen maar moest amputeren. Ik had zoiets van: het is heftig, maar dan ben ik daarna wel voorgoed van de boosdoener af en kan ik weer gaan opbouwen’.
 
Dat is nu 13 jaar geleden, en 6 jaar geleden moest er, ook weer door wondroos, een stukje van mijn stomp geamputeerd worden. Nu, door alle kennis die ik door SSD heb, weet ik inmiddels dat bloedsuikerwaarden van grote invloed zijn op het krijgen van ontstekingen en op wondgenezing. Doordat ik nu eet zoals ik eet gaat het met mijn benen en rechtervoet de laatste tijd heel erg goed.  Los van het lichamelijk, zit ik gewoon zoveel lekkerder in mijn vel. Ik herken mijzelf soms zelfs niet meer, als ik foto’s terugzie van een jaar geleden bijvoorbeeld. Dan denk ik: niet alleen mijn lijf maar mijn hele léven is zoveel lichter geworden”.  
 
“Ik kan meer dan ooit mijn creativiteit in de keuken kwijt!” 


 

Uitdaging

Marc beaamt dat eten volgens de SSD-methode in het begin best een omschakeling kan zijn. “Helemaal als je, zoals ik, van huis uit gewend was aan een traditioneel eetpatroon van aardappelen, groenten en vlees. Als ik mensen erover vertel, dan is de eerste reactie ook vaak: ‘Nou, dat zou ik niet kunnen, nooit meer een stukje vlees bij het avondeten’. Of: ‘Helemaal geen vlees en zuivel? Ben je dan niet bang dat je voedingsstoffen tekort gaat komen?’ En heel eerlijk, voordat ik met SSD begon had ik die gedachten ook. Nooit meer een boterhammetje eten leek mij eerst ook heel moeilijk. Maar dat valt allemaal ongelooflijk mee.
 
Die boterham mis ik nu helemaal niet meer. En ik ben er nu dus ook wel achter dat je alle vitamines, mineralen en antioxidanten uit plantaardig voedsel kunt halen en dat je echt niets inlevert op genieten en gezelligheid. De dingen die je mag eten zijn heerlijk en je kunt er eigenlijk ook nog eens zoveel van eten als je wilt. Ik heb ook niet meer de drang om ander (verkeerd) voedsel te eten. Het valt mij ook mee dat ik niet meer de neiging heb om ’s morgens bij het ontbijt een boterham te nemen, want ik ben altijd dol op brood geweest. Het hele SSD valt mij sowieso mee. Door de dingen die ik niet meer “mag” eten sinds ik SSD eet was ik in het begin benieuwd of ik het wel zou gaan volhouden. Maar SSD is nu helemaal in mijn leven geïntegreerd.
 
Natuurlijk hou ik nog steeds wel van lekkere dingen. Zo is bijvoorbeeld bakken mijn grote hobby. Ik heb al heel veel lekkere taarten, cakes en andere baksels uit mijn oven getoverd. Ik ben eigenlijk altijd in mijn keuken te vinden. Eerst was ik best bang dat ik dat moest gaan missen. Maar niets is minder waar. Ik kook en bak nog steeds naar hartenlust, alleen dan op de SSD manier. Zo maak ik tegenwoordig vaak het meest heerlijke haverbrood of boekweitbrood. En ik heb net zelfs een “SSD-proof” boterkoek gemaakt. Ik ben echt een expert geworden in het “SSD-proof” maken van recepten. Heerlijk om te doen. Ik kan meer dan ooit mijn creativiteit in de keuken kwijt!”


 

Marc’s tips

1 Door whole food plant-based te eten val je 2 tot 3 keer zo snel af dan met reguliere diëten.

2 Met SSD heb je de garantie dat het je lichamelijke klachten (zoals bij mij maag/buikpijn en slechte stoelgang) grotendeels zal verhelpen.

3 Door plantaardig te eten voel je je niet alleen beter. Je gaat er ook stralender en gezonder uitzien.


4 Het is echt een vooroordeel dat plantaardig voedsel minder lekker is dan niet-plantaardig voedsel. Het is even een omschakeling in lifestyle, maar als je er eenmaal aan gewend bent dan heb je helemaal geen behoefte meer aan andere (slechte) voeding.
 

Tags

Hinterlassen Sie einen Kommentar

Hinterlassen Sie einen Kommentar


Blog posts

 • 29 kilo kwijt zonder extra bewegen

  , Von TheLifestyleDocs Admin 29 kilo kwijt zonder extra bewegen

  Lesen Sie mehr 

 • In korte tijd geen diabetes meer, 13 kilo lichter en helemaal medicatievrij

  , Von TheLifestyleDocs Admin In korte tijd geen diabetes meer, 13 kilo lichter en helemaal medicatievrij

  Lesen Sie mehr 

 • Ruim 14 kg kwijt en diabetesvrij door plantaardig eten

  , Von TheLifestyleDocs Admin Ruim 14 kg kwijt en diabetesvrij door plantaardig eten

  Lesen Sie mehr 

Footer image

© 2024 TheLifestyleDocs, Powered by Shopify

 • iDEAL
 • Maestro
 • Mastercard
 • PayPal
 • Shop Pay
 • Visa

Anmeldung

Haben Sie Ihr Passwort vergessen?

Sie haben noch kein Konto?
Konto erstellen