Ik kan weer genieten van mijn leven!

  • , Von TheLifestyleDocs Admin
  • 4 min Lesezeit
Ik kan weer genieten van mijn leven!

Voor ex rolstoel top atleet, paralympisch gouden medaillewinnaar rolstoeltafeltennis in 1992 in Barcelona, Jolanda Paardekam (52) uit Rotterdam, is het Sit Smart Dieet nu al een paar jaar een ‘a way of life’. “Ik ben heel blij en dankbaar dat ik met deze manier van eten de regie over mijn lijf en gezondheid terug heb”.

Voor ex rolstoel top atleet, paralympisch gouden medaillewinnaar rolstoeltafeltennis in 1992 in Barcelona, Jolanda Paardekam (52) uit Rotterdam, is het Sit Smart Dieet nu al een paar jaar een ‘a way of life’. “Ik ben heel blij en dankbaar dat ik met deze manier van eten de regie over mijn lijf en gezondheid terug heb”.

''Dat diëtisten niet eens weten dat je calorie inname veel lager moet zijn als je je benen niet gebruikt, was voor mij een grote schok.''

Jolanda Paardekam leidt al sinds 1979 een rolstoelbestaan en kan dus met recht een “zit-veteraan” genoemd worden. Dat het zittende leven tot gezondheidsproblemen leidt, begon ze – na een intensieve en succesvolle topsportcarrière- de afgelopen jaren dan ook steeds meer te voelen. “Ik heb als rolstoeltopsporter eigenlijk altijd op mijn lichaam kunnen vertrouwen en was jarenlang topfit. Dat moest ook wel want ik reisde de hele wereld rond, ik leefde vanuit mijn koffer. Maar ik raakte dat vertrouwen in mijn lijf de afgelopen jaren steeds meer kwijt”.

Blaas- en darmproblemen

Jolanda kreeg, zoals veel rolstoelers, steeds meer pijn- en vermoeidheidsklachten, last van slecht genezende wonden en darm- en blaasproblemen. “Ik had vaak ‘migraine in de buik’. At ik een pizzapunt, dan waren de uren erna vreselijk.” Ook kreeg ze steeds meer moeite met het maken van transfers, en was ze steeds vaker bang om alleen de deur uit te gaan. “Ik durfde ook niet alleen te zijn met onze dochter, of auto te rijden, omdat mijn buikklachten zo heftig waren, dat ik soms bijna flauwviel en niet meer goed kon zien en zou handelen”.

Grote schok

De artsen en diëtisten die Jolanda raadpleegde konden weinig voor haar doen. Ze ontdekte dat er bij medici en diëtisten weinig kennis is over welke voeding en hoeveel eten goed is voor een rolstoeler. “Dat ze niet eens weten dat je calorie inname veel lager moet zijn als je je benen niet gebruikt, was voor mij een grote schok”.

Ik kreeg pillen voorgeschreven die de werking van mijn darmen moesten vertragen/verminderen tegen mijn buikpijn. Ik zou ‘gewoon’ twee keer per dag bruine boterhammen met kaas moeten eten, een appel tussendoor en ’s avonds aardappelen, groente en vlees zei de MDL specialist. Volgens mijn revalidatiearts “hoorde het er bij”, moest ik accepteren dat ik “op” was. En mijn diëtiste vertelde me dat ik te weinig calorieën at (ik hield dat zelf bij met de Eet-meter van het voedingscentrum, ik wist/weet precies hoeveel ik verbruik). Nou, van zulke adviezen moet je het dus hebben”.

“Als ik geluisterd had naar de diëtiste was ik onnodig kilo’s aangekomen. Als ik geluisterd had naar de MDL arts waren mijn buikklachten gebleven. En als ik naar mijn revalidatiearts geluisterd had, had ik misschien de handdoek wel in de ring gegooid. Gelukkig ben ik koppig, heb ik niet geluisterd en wel gedaan wat Annemarie vertelde. Mijn leven is nu zoveel mooier”.


Jolanda Paardekam over het Sit Smart Dieet: Te hoog innerlijk vetpercentage

Jolanda at, door het boek The Sitting Chef, van Annemarie Postma, al ongeveer twee jaar 80-90% Sit Smart voordat ze deelnam aan de Sit Smart Challenge (een proefproject met 10 rolstoelers om voor een aantal weken geheel Sit Smart te gaan eten). ”Vooraf werd onze lichaamssamenstelling gemeten in een BodPod. Ik bleek, zo slank als ik was, toch een veel te hoog innerlijk vetpercentage (31%) te hebben. Dat was wel even schrikken, want dit was van buitenaf, zoals bij veel rolstoelers, dus niet te zien.

Al na een aantal weken was het innerlijke vetpercentage gezakt naar 28%. “Ik viel dus eerst in een risico categorie voor bijvoorbeeld diabetes en hart- en vaatziekten en nu niet meer. Ik at door de challenge inmiddels 90-95% Sit Smart. Ik was verbaasd wat voor een verschil in vitaliteit die paar ‘luttele’ procenten extra maakte. Het was echt voelbaar. En ook merkbaar in gewicht trouwens. Ik weeg nu 50 kilo”.

Niet meer met antibiotica op reis

Jolanda geniet nu weer volop van haar leven. “Ik ben nu zo gewend aan me goed voelen, dat ik me bijna niet eens meer kan voorstellen hoe erg het voorheen met me gesteld was, en hoe mijn gezondheid mijn leven en mijn geluk beïnvloedde. Ik hoef als ik op vakantie ga niet meer met allerlei antibiotica op reis en durf de deur meer uit”.

Ook op haar psyche heeft het Sit Smart Dieet een ongelooflijk positief effect. “Ik ben ook veel vrolijker en positiever dan voorheen. Daar durfde ik zo’n 3 jaar geleden niet eens over te dromen, omdat ik vaak niet eens wist hoe ik de dag door moest komen – laat staan hoe ik oud moest worden, ik wist niet eens of ik dat eigenlijk nog wel wilde. Ik ben dan ook heel blij en dankbaar dat ik met hulp van Annemarie Postma en The Lifestyle Docs Clinics in staat ben geweest zelf de regie over mijn lijf en gezondheid terug te nemen. Die hulp konden artsen, diëtisten en medicatie mij niet bieden – en gezonde voeding wel”.

Tags

Hinterlassen Sie einen Kommentar

Hinterlassen Sie einen Kommentar


Blog posts

  • 29 kilo kwijt zonder extra bewegen

    , Von TheLifestyleDocs Admin 29 kilo kwijt zonder extra bewegen

    Lesen Sie mehr 

  • In korte tijd geen diabetes meer, 13 kilo lichter en helemaal medicatievrij

    , Von TheLifestyleDocs Admin In korte tijd geen diabetes meer, 13 kilo lichter en helemaal medicatievrij

    Lesen Sie mehr 

  • Ruim 14 kg kwijt en diabetesvrij door plantaardig eten

    , Von TheLifestyleDocs Admin Ruim 14 kg kwijt en diabetesvrij door plantaardig eten

    Lesen Sie mehr 

Footer image

© 2024 TheLifestyleDocs, Powered by Shopify

  • iDEAL
  • Maestro
  • Mastercard
  • PayPal
  • Shop Pay
  • Visa

Anmeldung

Haben Sie Ihr Passwort vergessen?

Sie haben noch kein Konto?
Konto erstellen