"Lichaamsvet is een betere voorspeller van iemands gezondheid dan gewicht".
~ Donald D. Hensrud, MD, Mayo Clinic

BODPOD: Lichaamssamenstelling meten met gevalideerde methode

Bij obesitas is het buik- of visceraal vet de voornaamste factor die gezondheidsrisico's veroorzaakt. Het verminderen van dit visceraal vet is een cruciaal doel in de behandeling van overgewicht en obesitas. Tegelijkertijd is het behoud van andere weefsels, bekend als vetvrije massa, van groot belang. Vetvrije massa verwijst naar het lichaamsgewicht verminderd met de vetmassa. Het totale lichaamsgewicht wordt bepaald door de lichaamssamenstelling, inclusief water, botmassa, spiermassa en vetmassa. Het is daarom essentieel om een nauwkeurig inzicht te hebben in de lichaamssamenstelling, zodat duidelijk wordt of het vetweefsel is verminderd met behoud van de vetvrije massa.

Spiermassa heeft een hogere dichtheid dan vetmassa, waardoor het beoordelen van de weefselveranderingen via gewichtsverlies minder nauwkeurig is.

Een betrouwbare indicatie van gezond gewichtsverlies, waarbij vooral vetmassa wordt verminderd, is het behoud van spiermassa. Het handhaven van spiermassa en spierkracht moet daarom integraal deel uitmaken van de algehele aanpak bij de behandeling van overgewicht en obesitas.

Gevalideerde methode

Om spiermassa indirect te meten, moet een gevalideerde methode voor meten van de lichaamssamenstelling worden toegepast. Het is raadzaam om ofwel één meting met een indirecte methode te verrichten of twee metingen met verschillende dubbelindirecte methoden uit te voeren. Voorbeelden van een gevalideerde indirecte methode is densitometrie met de BODPOD.

Gouden standaard

Een BOD POD-meting is de “gouden standaard” op het gebied van lichaamssamenstelling. Hij vertelt je in minder dan 3 minuten alles over jouw body compositie en je stofwisseling. Het The Lifestyle Docs Clinics-team is opgeleid in het interpreteren van deze metingen. Wij leveren je advies op maat, en helpen je om betere voedingskeuzes te maken, aangevuld met informatie over gedragsverandering en bewegen.

De BOD POD-meting

Hoeveel innerlijk vet heb je? Hoe hoog is daardoor jouw risico op chronische ziekten? Hoeveel calorieën verbrand je, zowel in rust, zittend of als je actief bent? En wat betekent dit voor jouw eetpatroon of fitness routine? Laat je meten!

The Lifestyle Docs Clinics heeft de enige, vrij toegankelijke BODPOD in Nederland. Je kunt bij ons zonder verwijzing terecht voor een enkele BODPOD-meting of een abonnement. Zo kun je nauwkeurig het effect van je dieet- en/of fitnessvoortgang monitoren. Dat is inspirerend en motiverend en geeft inzicht, steun en houvast. Deze metingen worden niet vergoed door je zorgverzekeraar maar moet je zelf betalen.

Informeer hier naar de mogelijkheden of boek je meting direct hier.

 • Onbewust obees

  Onbewust obees

  Velen van ons zijn dus obees, vaak zonder dat dit van buitenaf zichtbaar is. Dit verborgen overgewicht is doorgaans het gevolg van hoge bloedsuiker- en insulinewaarden. Daarbij zorgen die hoge bloedsuikerwaarden bij velen van ons voor insulineresistentie en diabetes 2, terwijl er feitelijk geen sprake is van overgewicht.

 • Leefstijl en voedingspatroon

  Leefstijl en voedingspatroon

  Dit komt vaak voor bij mensen met een overwegend zittend, inactief of rolstoel gebonden bestaan. Ook een eetpatroon rijk aan suiker, ontbijtgranen, brood, pasta, rijst, aardappelen en zuivel (en frequent alcoholgebruik) speelt hierin een grote rol.

 • Slanke-dikke mensen

  Slanke-dikke mensen

  Deze groep “slanke-dikke” mensen (“skinny fat people”) neemt wereldwijd schrikbarend toe. Hierdoor hebben ook steeds meer slanke mensen leefstijlziektes zoals diabetes type 2, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.

 • Meten = eten!

  Meten = eten!

  Evidence-based eten begint met evidence-based meten. Echt gezond eten is “functioneel” eten, en gaat verder dan “vers en onbewerkt”. Het houdt in dat jouw eetpatroon is afgestemd op je lichaamssamenstelling en metabolisme en de (potentiële) gezondheidsrisico’s- of klachten waar jij mee te maken hebt.

Footer image

© 2024 TheLifestyleDocs, Powered by Shopify

 • iDEAL
 • Maestro
 • Mastercard
 • PayPal
 • Shop Pay
 • Visa

Anmeldung

Haben Sie Ihr Passwort vergessen?

Sie haben noch kein Konto?
Konto erstellen