Wegovy Wegovy

Wegovy

Wegovy is op dit moment nog niet
verkrijgbaar in Nederland

Wegovy wordt aanbevolen voor gewichtsbeheersing bij mensen met of zonder type 2 diabetes. Op dit moment is hiervoor Saxenda beschikbaar op de Nederlandse markt en verkrijgbaar in onze clinic onder voorwaarden

Wat is Wegovy?

Wegovy is een merknaam voor semaglutide, een GLP-1-analoog. Het is een medicijn voor gewichtsverlies dat wordt geproduceerd door het Deense farmaceutische bedrijf Novo Nordisk.

Wegovy is een injecteerbaar, eenmaal per week, medicijn dat vergelijkbaar is met het natuurlijke GLP-1 hormoon. Het bootst het GLP-1-hormoon na dat vrijkomt in het maagdarmkanaal als reactie op eten. Eén functie van GLP-1 is om het lichaam aan te zetten tot het produceren van meer insuline, wat de bloedglucose (suiker) verlaagt. GLP-1 in grotere hoeveelheden reageert ook met delen van de hersenen die de eetlust verminderen en een gevoel van verzadiging signaleren. Het reguleert de eetlust door het gevoel van trek en honger te verlagen en het gevoel van verzadiging te verhogen. Hierdoor ga je minder eten en dus afvallen.

Semaglutide

Semaglutide behoort tot een klasse medicijnen die bekend staan als glucagon-like peptide-1 (GLP-1) receptoragonisten. Het bootst het GLP-1-hormoon na dat vrijkomt in het maagdarmkanaal als reactie op eten. Eén functie van GLP-1 is om het lichaam aan te zetten tot het produceren van meer insuline, wat de bloedglucose (suiker) verlaagt. GLP-1 in grotere hoeveelheden interageert ook met delen van de hersenen die de eetlust verminderen en een gevoel van verzadiging signaleren.

Semaglutide is de werkzame stof in o.a. Wegovy. Een medicijn dat wordt gebruikt voor de behandeling van type 2 diabetes en obesitas. Semaglutide verlaagt het bloedsuiker. Te veel suiker in het bloed maakt ziek en is schadelijk voor hart, bloedvaten, ogen, nieren en zenuwen. Het behoort tot de incretine-achtige stoffen. Deze zorgen ervoor dat de hoeveelheid insuline na een maaltijd beter op niveau is en dat het lichaam minder suiker vrijzet.

In het kader van de behandeling van obesitas wordt semaglutide voorgeschreven. inHet wordt gebruikt als aanvulling op een caloriearm dieet en meer lichaamsbeweging om mensen met overgewicht of obesitas te helpen af te vallen.

Wanneer kan Wegovy worden voorgeschreven?

Wegovy (semaglutide) kan worden voorgeschreven voor de behandeling van obesitas bij volwassenen met een body mass index (BMI) van:

 • 30 kg/m² of hoger, of
 • met een BMI van 27 kg/m² of hoger die aan obesitas gerelateerde complicaties hebben, zoals type 2 diabetes, hoge bloeddruk of dyslipidemie (afwijkende vetwaarden in het bloed).

Het is belangrijk om te weten dat Wegovy niet bedoeld is als een op zichzelf staande behandeling voor gewichtsverlies. Het moet worden gebruikt als onderdeel van een uitgebreid programma voor gewichtsbeheersing, waarbij dieet, lichaamsbeweging en gedragsaanpassingen worden gecombineerd.

 • Vraag naar de mogelijkheden voor financiering van je behandeling
 • Mogelijk vanaf € 500,-

Wanneer wordt Wegovy vergoed door zorgverzekeraar?

Op dit moment wordt Wegovy nog niet vergoed door de Nederlandse zorgverzekeraars en is het ook nog niet beschikbaar op de Nederlandse markt.

Geauthoriseerd

Dit medicijn is inmiddels wél geautoriseerd voor gebruik in de Europese Unie.

Doseerschema Wegovy

Gebruik dit middel altijd zoals uw arts u dat heeft verteld. Wegovy is beschikbaar in voorgevulde pennen met een injecteerbare oplossing. Het wordt eenmaal per week onder de huid in de buik, dij of bovenarm geïnjecteerd. Om het risico op symptomen die de darmen beïnvloeden te verminderen, wordt de wekelijkse dosis gedurende 16 weken geleidelijk verhoogd.

Hieronder vindt
u een eenvoudig doseerschema dat u helpt de dosering op te bouwen van de
startdosering van 0,25 mg tot de maximale dosering van 2,4 mg.

 • Week 1 - 4 | 0,25 mg wekelijkse dosis
 • Week 5 - 8 | 0,5 mg wekelijkse dosis
 • Week 9 - 12 | 1 mg wekelijkse dosis
 • Week 13 -16 | 1,7 mg wekelijkse dosis
 • Onderhoudsdosis 2,4 mg wekelijkse dosis

Het doseerschema is opgesteld om de kans op misselijkheid bij het starten
met Wegovy® te minimaliseren. Omdat je de dosering langzaam verhoogt, kan
uw lichaam zich aanpassen aan de medicatie en zal de misselijkheid meestal
afnemen. Jouw arts kan het doseerschema aanpassen als je de bijwerkingen niet
kunt verdragen.

Bijwerkingen Wegovy

Zoals alle medicatie kan Wegovy® bijwerkingen veroorzaken, hoewel niet
iedereen deze zal ervaren. De meest voorkomende bijwerkingen van Wegovy®
zijn hoofdpijn, misselijkheid, diarree, obstipatie en overgeven. Deze bijwerkingen
verdwijnen doorgaans na een paar dagen of weken. Een volledige lijst met bijwerkingen vind je in de bijsluiter in de verpakking van je Wegovy® pen.

Bewaaradviezen

Vóór gebruik:
Wegovy® mag buiten de koelkast worden bewaard, gedurende maximaal 28 dagen bij een temperatuur
beneden 30°C. Gooi de pen weg als deze langer dan 28 dagen uit de koelkast is geweest. Niet in de vriezer of in de buurt van het vriesvak bewaren. Wanneer Wegovy® bevroren is geweest, verliest het namelijk zijn werking.

Tijdens gebruik:
Na ingebruikname kan Wegovy® gedurende een maand worden bewaard beneden 30°C of in de koelkast (2°C – 8°C). Houd de dop op de pen ter bescherming tegen licht. Gebruik dit geneesmiddel niet meer na de uiterste houdbaarheidsdatum. Die is te vinden op het etiket van de pen en op het kartonnen doosje na EXP. Daar staat een maand en een jaar. De laatste dag van die maand is de uiterste houdbaarheidsdatum.

Bent u vergeten Wegovy® te gebruiken?

Als een dosis is gemist, dient deze zo snel mogelijk en binnen 5 dagen na de gemiste dosis alsnog te worden toegediend. Als er meer dan 5 dagen verstreken zijn, moet de gemiste dosis worden overgeslagen en moet de volgende dosis op de gebruikelijke geplande dag worden toegediend. In beide gevallen kunnen patiënten vervolgens hun gebruikelijke wekelijkse doseringsschema hervatten. Als er meer doses gemist worden, moet het verlagen van de aanvangsdosis voor het herstarten worden
overwogen.

Naalden voor uw Wegovy® pen

Afhankelijk van welke pen wordt gebruikt. De voorgevulde pen voor één dosis is uitsluitend voor eenmalig gebruik.

Hoeveel kost de behandeling met Wegovy?

Op dit moment zijn de kosten voor het medicijn Wegovy nog niet bekend.

Afspraak maken

Voor vragen of het maken van een afspraak kun je direct telefonisch contact opnemen, per e-mail of whatsapp.

 • 085-400 99 90
 • Maandag - vrijdag 8:30 - 17:00
 • Whatsapp +31 (0)85 - 400 99 90
Footer image

© 2024 TheLifestyleDocs, Copyright 2023 | The Lifestyle Docs BV

 • iDEAL
 • Maestro
 • Mastercard
 • PayPal
 • Shop Pay
 • Visa

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.