“Alles is nu beter”

 • , door TheLifestyleDocs Admin
 • 4 min lezen
“Alles is nu beter”

Anne Lotte Molenaar (33) heeft Spina Bifida vanaf haar geboorte. Hierdoor leidt ze een overwegend rolstoel gebonden bestaan. Met alle gezondheidscomplicaties van dien. Ze kwam kilo’s aan, ontwikkelde PCOS en chronische darmproblemen en was iemand die enorm in haar schulp zat. Dat is nu allemaal anders.


''Ik had enorme last van verstopping, óf juist van diarree. Dat is nu allemaal verleden tijd”.


Anne Lotte deed mee aan de Sit Smart Challenge omdat zij vond dat ze teveel overgewicht had. “Ik dacht echt: shit, ik zit aan de hoge risicokant. De kilo’s moeten er gewoon af, maar het lukte niet in mijn eentje. Door de steun van het AM Lifestyle Medicine team en de andere deelnemers was het makkelijker. “Het was voor mij een unieke kans om een gezonde leefstijl te krijgen.”

Afvallen zonder extra bewegen

Anne Lotte snapt niet dat er nooit een revalidatiearts is geweest die haar heeft gewaarschuwd voor overgewicht en andere complicaties. Of een diëtist die haar kon vertellen wat ze, gezien haar gezondheidsproblemen en overgewicht, zou moeten eten. “Tijdens de Sit Smart Challenge leerde ik allerlei dingen die ik niet wist. Zoals dat er wel dégelijk iets aan mijn overgewicht te doen was – óók zonder extra bewegen.”

 

 

Inzicht in mijn eigen lijf

Wat Anne Lotte vooral prettig vindt aan de Sit Smart Methode is dat het niet alleen kennis geeft over voeding maar vooral inzicht in hoe wezenlijk anders haar lichaam als rolstoeler werkt. “Ik kreeg kennis over mijn lijf en leerde wat de risico’s zijn van een rolstoelbestaan. Wat er op stofwisselingsniveau gebeurt. Wat de invloed van een rolstoelbestaan is op je hormoonhuishouding. Wat je nog wel kunt eten – en wat beter niet. Dat had niemand mij in al die jaren kunnen vertellen”.

''Deze leefstijl is zo fijn dat ik het altijd wel weer oppak”.

Verbanden zien

Doordat Anne Lotte leerde hoe haar lichaam werkt, en wat de invloed van bepaalde voeding was, was ze ook heel gemotiveerd haar leefstijl te veranderen. “Ik zag de verbanden nu, tussen wat ik at en hoe ik me voelde en ik eruit zag. Ik begreep de directe connectie ineens heel goed. Zoals tussen mijn darmproblemen en wat ik at. Ik had enorme last van verstopping, óf juist van diarree (iets wat veel rolstoelers zullen herkennen), en van enorme steken in mijn buik. Dat is nu allemaal verleden tijd”.

Zelfdiscipline

Anne Lotte durft zichzelf bepaald geen super gedisciplineerd iemand te noemen. “Nee, discipline is altijd mijn zwakke kant geweest. Daarom heb ik nu afspraken met mijn man gemaakt. Als hij iets “niet-Sit Smart-lekkers” wil, neemt hij het mee naar boven. Want als het op tafel staat, ben ik de eerste die het opeet. Ik heb die zelfcontrole nog niet. Voor mij is het daarom beter om zo autistisch mogelijk te SSD’en”.

Steun van de Sit Smart Dieet Faceboekgroep

Sit Smart Diet facebook SupportgroupGelukkig is er veel steun van de andere deelnemers op de Sit Smart Dieet-groep op Facebook, waar ervaringen kunnen worden uitgewisseld. “Zit je er even doorheen, heb je even een duwtje in de rug nodig, dan post je dit. Je krijgt enorm veel positieve reacties en gaat er weer tegenaan. Ik word hier erg blij van. En als ik lees dat het bij anderen goed gaat, krijg ik daar weer extra motivatie en energie van.”

Extra motivatie

En gemotiveerd, dat is ze nog steeds. Anne Lotte heeft bovendien nog een extra ‘gigantische’ motivatie: ze wil dolgraag een kindje. “Mijn man en ik willen een gezinnetje. Dat lukt niet omdat het overgewicht letterlijk in de weg zat en ik door mijn hoge bloedsuikers PCOS ontwikkelde. En je wilt natuurlijk gezond de zwangerschap doorkomen en ook een gezond kindje op de wereld zitten. Dat is mijn grote drijfveer, het gezond zwanger kunnen worden”.

 

Lekkerder in haar vel

Maar nu nog even niet. Eerst wil Anne Lotte door met nóg gezonder worden. “Ik merk dat sinds ik deze methode aanhoud, ik veel lekkerder in mijn vel zit. Dit houdt voor mij in dat ik het met deze methode wel voor elkaar krijg de overtollige kilo’s kwijt te raken. Het brengt ook met zich mee dat ik me zekerder voel om de deur uit te gaan. Want sinds ik Sit Smart eet heb ik veel meer controle over mijn toiletgang. Ik merk dat ik minder last heb van verstoppingen of juist van te dunne ontlasting”.

Gezond en gelukkig oud worden

In het begin vond ze het best lastig om de overgang naar Sit Smart eten echt te maken. “Ik vond het in het begin wel best lastig om het vol te houden. Maar merk direct verandering in mijn energie level en mijn buik. Ik ben zelf wel iemand die gauw terugvalt in oude gewoontes. Maar deze leefstijl is zo fijn dat ik het altijd wel weer oppak. Ik hoop op deze manier gezond en gelukkig oud te worden en mijn gezinnetje te zien groeien”.

 

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter


Blog posts

 • 29 kilo kwijt zonder extra bewegen

  , door TheLifestyleDocs Admin 29 kilo kwijt zonder extra bewegen

  Lees meer 

 • In korte tijd geen diabetes meer, 13 kilo lichter en helemaal medicatievrij

  , door TheLifestyleDocs Admin In korte tijd geen diabetes meer, 13 kilo lichter en helemaal medicatievrij

  Lees meer 

 • Ruim 14 kg kwijt en diabetesvrij door plantaardig eten

  , door TheLifestyleDocs Admin Ruim 14 kg kwijt en diabetesvrij door plantaardig eten

  Lees meer 

Footer image

© 2024 TheLifestyleDocs, Copyright 2023 | The Lifestyle Docs BV

 • iDEAL
 • Maestro
 • Mastercard
 • PayPal
 • Shop Pay
 • Visa

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.