In korte tijd geen diabetes meer, 13 kilo lichter en helemaal medicatievrij

 • , door TheLifestyleDocs Admin
 • 7 min lezen
In korte tijd geen diabetes meer, 13 kilo lichter en helemaal medicatievrij

“De mond van mijn huisarts viel open”.

Minder energie, ‘rare plekjes’ onder haar voeten, slechter kunnen lezen, en vermoeide, droge ogen. Het waren allemaal klachten die een klein jaar geleden leidden tot een bezoek aan de huisarts. Anneke Madna (65) bleek diabetes type 2 te hebben. Ze kreeg direct medicatie, maar dat voelde voor haar niet bevredigend. Ze begon een zoektocht naar nieuwe inzichten en kwam de aanpak van de Lifestyle Docs en hun voedingsmethode Het SSD Plan tegen. Inmiddels is ze diabetesvrij.

“Ik kan weer lekker lang lezen en de neuropathie onder mijn voeten is bijna helemaal weg”.

Anneke Madna is een energieke, avontuurlijke vrouw die houdt van het buitenleven. Op zoek naar rust, ruimte en meer kwaliteit van leven, verhuisde ze in 2005 met haar man naar Zweden. “In die tijd hadden we vijf honden, twee IJslandse paarden en twee Shetland pony’s. “Zweden was voor ons daarom ideaal. We hebben jaren genoten van lange wandelingen en heerlijke ritten met onze paarden door de Zweedse bossen”. Naast het buitenleven heeft Anneke nog een passie: lezen. Opgeleid tot bibliothecaris begaf ze zich haar hele werkende leven tussen de boeken. De laatste jaren werkte ze als schoolbibliothecaris in de Zweedse gemeente Kinda.

“Ik lees altijd en overal, en moet altijd boeken om me heen hebben. Een kamer zonder boeken is voor mij als een lichaam zonder ziel”.

 

Steeds meer klachten

Vorig jaar oktober begon Anneke ter merken dat ze minder energie had, en dat er geleidelijk een aantal ‘vage’ maar serieuze klachten waren ontstaan. “Ik had wat rare plekjes onder mijn voeten, en kreeg af en toe echt moeilijkheden tijdens het lezen. Ook had ik last van vermoeide, droge ogen. Ik naar de dokter, en ja hoor: diagnose diabetes type 2. Ik kreeg direct een recept voor het diabetesmedicijn Metformine. Ik begon met één tablet per dag, maar dat werden er al gauw vier. Daarna kreeg ik ook nog twee andere medicijnen, de bloedglucose-verlagende middelen Jardiance en Trajenta. (Deze medicijnen worden voorgeschreven bij volwassenen met diabetes type 2 als de ziekte niet goed genoeg onder controle kan worden gehouden met één oraal anti-diabetisch middel). Over voeding en leefstijl werd niet gerept. Er werd niet één keer naar mijn leef- en eetgewoonten gevraagd. Er werd alleen gezegd dat een ‘gunstige bijwerking’ van de tabletten was, dat ik zou afvallen”.

“Ik moest mijn aandoening gaan aanpakken met precies datgene waardoor hij was ontstaan: mijn voeding”.

Medicatie

Van zichtbaar zwaar overgewicht was bij Anneke geen sprake. Ze woog 82 kilo, en had met haar lengte van 1.74 m een BMI van 26. “Je zou zeggen: dat is licht tot matig overgewicht. Maar gewicht en BMI zeggen dus duidelijk niet alles, want ik had wel degelijk diabetes type 2. Ik ben daarom eerst wel begonnen met het slikken van de medicatie, maar daar was ik niet zo enthousiast over. Ik kreeg minder eetlust, maag- en darmklachten en was vaak misselijk. Daarnaast was ik me er natuurlijk terdege van bewust dat dit soort mediatie slechts een symptoombestrijder is, niet de onderliggende oorzaak aanpakt en dus geen weg naar echte genezing is. Ik wist dat ik mijn aandoening moest gaan aanpakken met precies datgene waardoor hij was ontstaan: mijn voeding”.

“Niet de aandoeningen, maar de eet- en leefstijl zit in de familie. Díe wordt van generatie op generatie doorgegeven”.

Maagzuur, gewichtstoename en artritis

“Ik was al een aantal jaren bezig met voeding. Ik had vaak last van brandend maagzuur, werd steeds dikker, had enorme opvliegers en reumatoïde artritis. Allemaal dingen die mijn oma en moeder ook hadden, en wat wordt er dan gezegd: tja, het zit in de familie, er is dus niets aan te doen. Niet de aandoeningen, maar de eet- en leefstijl zit in de familie. Díe wordt van generatie op generatie doorgegeven. Je eet en leeft zoals het je voorgeleefd is. En zo blijf je dat doen. Met alle bijhorende gezondheidsklachten van dien.”

“Niet de aandoening maar de eet- en leefstijl zit in de familie. Díe wordt van generatie op generatie doorgegeven. Je eet en leeft zoals het je voorgeleefd is”.Zoektocht

Anneke at vanwege haar gezondheidsklachten al langere tijd vegetarisch. Toch had dit niet het bevredigende resultaat. Op Amerikaanse websites kwam ze veel tegen over whole food plant-based voeding: onbewerkt (of minimaal bewerkt) voedsel afkomstig van planten, en geen dierlijke eiwitten zoals vlees, zuivel en eieren. In februari schakelde ze volledig over op plant-based eten, en het effect was enorm. Vanaf dat moment werden mijn bloedwaarden steeds beter. Tijdens mijn zoektocht naar lekkere recepten en nieuwe inzichten kwam ik de SSD-methode tegen. Dat was het moment dat ik nog meer inzicht kreeg in de werking van voedsel en de biochemie van het lichaam”.

Diabetesvrij

Vorige maand is Anneke’s bloed nagekeken. Ze bleek diabetesvrij. Haar arts was heel tevreden, en zei dat het tijd was om de diabetesmedicatie aan te gaan passen. Maar Anneke had nieuws voor hem: ze slikte al maanden geen enkel medicijn meer. “Ik had zelf al besloten dat ik meer vertrouw op mijn nieuwe leefstijl dan op medicatie. Zijn mond viel open. Hij vroeg hoe ik dat nieuwe eetpatroon er dan uit zag. Ik heb hem informatie aangereikt over de SSD-methode, en de SSD Facebook groep laten zien waar mensen met uiteenlopende chronische aandoeningen hun dagelijkse ervaringen met deze methode delen. Zijn reactie was heel positief, hij ging ernaar kijken. Ook om andere patiënten hiermee te kunnen helpen”.

“Mijn man doet voor het merendeel mee. Zijn bloeddruk is nu ook veel beter”.


Nieuwe leefstijl

Anneke voelt zich beter dan ooit. “Ik weeg nu 69 kilo. Ik heb weer energie, voel me positiever, kan weer lekker lang lezen en de neuropathie onder mijn voeten is bijna helemaal weg. Ik sport niet, maar beweeg veel. Buiten zijn, lopen, werken op onze kleine boerderij in de tuin en paardrijden. Op dit moment hebben we nog maar twee honden maar ook met hen loop ik veel. Ik ga het paardrijden op IJslandse paarden ook weer oppakken. Heerlijk door de Zweedse bossen rijden. Mijn man doet voor het merendeel mee. Zijn bloeddruk is nu ook veel beter. Af en toe springt hij uit de band. Dan is hij in Nederland, en doet hij zich te goed aan kroketten, haringen en brood”. Ik doe dat niet.

“Ik ben dol op een goede groene smoothie. Dat is de start van mijn dag”.Nieuwe gewoonten

Met haar nieuwe leefstijl, zijn ook simpele dagelijkse routines veranderd, zoals boodschappen doen. “Ik heb nu een vaste route door de supermarkt. Het grootste gedeelte sla ik over. Ik koop basisproducten, zoals bonen, shirataki noedels, tomatenblokjes, tofu en veel kruiden. Daarnaast diepvriesgroenten en fruit (aardbeien en zwarte bessen). Ik kweek zelf groenten en verse kruiden. Ik varieer door het gebruik van kruiden. De ene keer is het Japans, dan weer Indonesisch of Mexicaans. Ik vermijd kant en klare vleesvervangers, dat is niet meer nodig. En ik ben dol op een goede groene smoothie, dat is elke dag mijn eerste maaltijd. Het gaat nu zelfs zo ver dat ik bezig ben met wild plukken. Brandnetels en paardenbloemen verdwijnen regelmatig in de smoothie. Ik begin met eten om 10.00 uur en eet na 19.00 uur niets meer. Dat heeft ook enorm bijgedragen aan het afvallen”.

Geen dieet maar leefstijl

Anneke benadrukt dat SSD geen dieet is maar een leefstijl. “Je leeft anders, denkt anders, proeft anders. Er gaat een nieuwe wereld voor mij open. SSD is nu mijn leven en zal altijd zo blijven. Daarnaast is deze manier van leven ook een ethische keuze. Ik wil niet meer bijdragen aan dierenleed en milieuverstoring, al vlieg ik zo af en toe nog wel naar Nederland. Ik vertel iedereen in mijn omgeving over deze methode, of ze het nou willen weten of niet haha. Bovendien ziet iedereen het resultaat! En ik nodig mensen uit om ze te laten proeven hoe het ook kan. Ze staan vaak versteld over de smaaksensaties, en over hoe eenvoudig en lekker écht gezond eten kan zijn”.

“SSD is nu mijn leven, en dat zal altijd zo blijven!”Anneke’s tips

Leer wat diabetes is. Lees hierover.
Kies voor een SSD levenswijze en ga niet twijfelen. Je kunt het rigoureus doen of geleidelijk aan, maar hou je eraan. En ook hier geldt: lees, leer, vraag!
En meten is weten, dus hou zeker de eerste 3 maanden goed je bloedsuikerwaardes in de gaten. Dit ivm met medicatie.
Ga bewegen. Zorg dat je iets vindt wat je echt vol kunt houden. Je hoeft niet iedere dag naar de sportschool. Een lekkere dagelijks wandeling of fietstocht is al voldoende. En blijf dit doen!

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter


Blog posts

 • 29 kilo kwijt zonder extra bewegen

  , door TheLifestyleDocs Admin 29 kilo kwijt zonder extra bewegen

  Lees meer 

 • In korte tijd geen diabetes meer, 13 kilo lichter en helemaal medicatievrij

  , door TheLifestyleDocs Admin In korte tijd geen diabetes meer, 13 kilo lichter en helemaal medicatievrij

  Lees meer 

 • Ruim 14 kg kwijt en diabetesvrij door plantaardig eten

  , door TheLifestyleDocs Admin Ruim 14 kg kwijt en diabetesvrij door plantaardig eten

  Lees meer 

Footer image

© 2024 TheLifestyleDocs, Copyright 2023 | The Lifestyle Docs BV

 • iDEAL
 • Maestro
 • Mastercard
 • PayPal
 • Shop Pay
 • Visa

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.